Co lubi wątroba? 7 produktów wspierających wątrobę

Aby wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby istotne jest uwzględnienie w diecie produktów, które sprzyjają jej zdrowiu. Dowiedz się, jaką żywność warto włączyć do swojego jadłospisu.

Owoce leśne - jeżyny i maliny, które lubi wątroba - na kobiecych dłoniach.

Wątroba to bardzo zapracowany organ, bez którego wiele procesów fizjologicznych byłoby niemożliwych. Jej kondycja wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, w tym na funkcje metaboliczne czy detoksykacyjne. Dowiedz się, jak wesprzeć pracę wątroby i ułatwić jej wykonywanie codziennych zadań. Odkryj, co lubi wątroba i poznaj produkty, które powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie.

Wątroba – gdzie się znajduje, jak działa i dlaczego jest tak ważna?

Wątroba to największy gruczoł w organizmie człowieka, a zarazem jeden z najważniejszych narządów. Znajduje się po prawej stronie brzucha, tuż pod przeponą, czyli pod prawym łukiem żebrowym. 

Wątroba to prawdziwe centrum dowodzenia, ponieważ:

  • pomaga regulować poziom cukru we krwi, magazynując glukozę i uwalniając ją wtedy, gdy organizm tego potrzebuje;
  • uczestniczy w gospodarce tłuszczowej, przekształcając składniki pokarmowe w tłuszcze oraz produkując cholesterol i kwasy żółciowe;
  • odpowiada za produkcję większości białek osocza, w tym albumin i czynników krzepnięcia krwi;
  • pełni funkcję magazynu dla niektórych witamin, zwłaszcza A, D, B12, a także żelaza;
  • uczestniczy w detoksykacji organizmu, neutralizując szkodliwe substancje, np. alkohol, amoniak i nadmiar hormonów1.

Jak wesprzeć pracę wątroby i o nią zadbać?

Aby ten narząd odpowiednio funkcjonował i mógł efektywnie wykonywać swoje zadania detoksykacyjne i metaboliczne, niezbędne jest holistyczne podejście do wsparcia wątroby. Oznacza to, że na jej kondycję wpływa dieta i ogólnie ujmując – styl życia.

Podstawą jest utrzymanie prawidłowej masy ciała i regularna aktywność fizyczna, która wspiera metabolizm i pomaga w kontroli wagi. Ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Ponieważ wątroba odpowiada za metabolizm składników odżywczych, ogromne znaczenie ma to, co i jak jesz oraz w jaki sposób przygotowujesz potrawy2.

Co jest dobre na wspomaganie pracy wątroby?

  • Dieta wspierająca wątrobę powinna być przede wszystkim lekkostrawna i bazująca na produktach nieprzetworzonych.
  • Ważne jest ograniczenie spożycia soli i cukru, które w nadmiarze mogą negatywnie wpływać na wątrobę. Zamiast soli, stosuj zioła i przyprawy.
  • Jako metodę obróbki cieplnej potraw, częściej wybieraj gotowanie (w wodzie lub na parze), duszenie oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.
  • Duże znaczenie ma też regularność spożywania posiłków. Zaplanuj najlepiej 4-5 mniejszych posiłków dziennie i spożywaj je o stałych porach2.

Sprawdź też:

Co lubi wątroba? Oto 7 produktów, które warto uwzględnić w diecie

Chociaż wątroba ma niezwykłą zdolność do regeneracji, możesz wspierać jej pracę poprzez odpowiednią dietę. Jeśli zastanawiasz się, co lubi wątroba, poznaj produkty, które powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie.

1.    Karczoch zwyczajny

Karczoch jest często wymieniany jako jeden z głównych sprzymierzeńców wątroby. Karczoch wspiera prawidłową pracę dróg żółciowych, czyli także produkcję i wydzielanie żółci. Żółć natomiast jest niezbędna do trawienia tłuszczów i usuwania toksyn z organizmu. Karczoch może również wspierać prawidłowe trawienie i pracę przewodu pokarmowego.

2.    Ostropest plamisty

Ostropest plamisty to roślina od lat wykorzystywana w celu wspierania wątroby. Jego głównym składnikiem aktywnym jest sylimaryna. Sylimaryna może chronić komórki wątroby przed uszkodzeniami oraz wspierać ich regenerację. Ostropest plamisty jest często stosowany w preparatach wspierających wątrobę3.

3.    Mniszek lekarski

Mniszek lekarski to kolejna roślina o udowodnionym wpływie prozdrowotnym na wątrobę. Mniszek lekarski wykazuje właściwości żółciopędne. Wspomaga trawienie i pomaga w eliminacji toksyn. Wspiera również ogólną detoksykację organizmu3.

4.    Cytryniec chiński

Cytryniec chiński, drzewiaste pnącze z Dalekiego Wschodu, od wieków cenione za swój korzystny wpływ wspierający pracę wątroby. Jego owoce, bogate w lignany, zwłaszcza schizandrynę B, wpływają na ochronę komórek wątroby przed uszkodzeniami. Roślina ta wspiera także jej regenerację poprzez stymulację syntezy białek i glikogenu. Wspomaga procesy detoksykacji4.

5.    Owoce i warzywa

Dieta bogata w różnorodne warzywa i owoce jest fundamentem zdrowej wątroby. Są one źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, które wspierają ogólne funkcjonowanie organizmu i chronią komórki przed uszkodzeniami . Szczególnie korzystne są warzywa krzyżowe (brokuły, kalafior) oraz zielone warzywa liściaste2.

6.    Produkty pełnoziarniste bogate w błonnik

Ważnym elementem diety na wsparcie wątroby są również produkty zbożowe z pełnego przemiału – czyli pieczywo razowe, grube kasze (np. gryczana czy pęczak), brązowy ryż oraz naturalne płatki zbożowe. W odróżnieniu od rafinowanych odpowiedników zawierają więcej błonnika, witamin, składników mineralnych i związków fitochemicznych.

Błonnik wspomaga procesy trawienne i przynosi dłuższe uczucie sytości (ułatwiając kontrolę masy ciała). Dieta bogata w produkty pełnoziarniste pomaga też utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi2.

7.    Ryby morskie i zdrowe tłuszcze roślinne bogate w kwasy omega-3

Nie zapominaj o zdrowych tłuszczach, które również są sprzymierzeńcem wątroby. Szczególnie wartościowe są tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniające polifenole.

Regularnie sięgaj po tłuste ryby morskie – łososia, śledzia, makrelę czy pstrąga. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3, w tym EPA i DHA, wspierają regulację poziomu trójglicerydów i sprzyjają utrzymaniu korzystnego profilu lipidowego. Dobrą praktyką jest spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu2.

Przypisy:
  1. 1

    Juszczyk J., Wątroba – gdzie się znajduje, budowa, funkcje, Medycyna Praktyczna: https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/watroba/50948,watroba-gdzie-sie-znajduje-budowa-funkcje [Dostęp online: 16.06.2025]

  2. 2

    Taraszewska A.M i in., Żywienie w chorobie stłuszczeniowej wątroby, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, s. 34-36, Warszawa 2022: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/11/4.-Zywienie-w-chorobie-stluszczeniowej.pdf

  3. 3

    Krauze-Baranowska M, Rydzewska G, Drobnik J, Doniec Z. Zastosowanie leków roślinnych w chorobach układu pokarmowego – stanowisko ekspertów Polskiego Towarzystwa Fitoterapii – STANFITO – Gastro. Część I. Lekarz POZ. 2024;10(1):13-22.

  4. 4

    Karłowicz-Bodalska, K., & Bodalski, T. (2007). Znaczenie surowców roślinnych w leczeniu schorzeń wątroby. Post. Fitoter, 3, 155-167.

Hepatil
Redakcja Hepatil

Może Cię zainteresować

Co lubi wątroba? 7 produktów wspierających wątrobę

Wątroba - budowa i funkcje wątroby, po której stronie leży i co jej szkodzi

Wątroba, jako centralny element układu metabolicznego, pełni funkcję naturalnego „filtra”, odpowiadając za detoksykację krwi i uczestnicząc w wielu procesach metabolicznych
Czytaj
Detoks organizmu – na czym polega i jak go zrobić?

Detoks organizmu – na czym polega i jak go zrobić?

Planujesz detoks organizmu? Zanim zaczniesz oczyszczać ciało, dowiedz się, czym tak naprawdę jest detoksykacja, jak ją przeprowadzić i czy faktycznie trzeba.

Czytaj
Jak schudnąć z brzucha? Jak wygląda bezpieczne odchudzanie po 40.?

Jak schudnąć z brzucha? Jak wygląda bezpieczne odchudzanie po 40.?

Jesteś po 40. i nie możesz schudnąć z brzucha? Tkanka tłuszczowa odkłada się bardziej, niż jeszcze kilka lat temu? Podpowiadamy, jakie kroki podjąć, aby osiągnąć sukces w odchudzaniu.

Czytaj